Diva – Mamio

Gewoonlijk herinner ik me niet zoveel van een wedstrijd, anders dan dat wat ik zelf heb verprutst of gepresteerd. Vandaag kan ik dus in ieder geval de helft van de doelpunten reproduceren. Hierbij een verslag van hoe mijn geheugen in elkaar steekt.
GVAV was niet op de hoogte van deze inhaalwedstrijd tegen fc mamio. De Oosterparkers ook niet, maar veld 1 werd verlicht op het afgesproken tijdstip, de tegenstander was er en ook de scheidsrechter.
Hoewel ik het liefst op gras en buiten speel, heb ik nogal wat wensen op het gebied van weersomstandigheden. Regen en wind is aan mij niet besteed. Het liefst zou ik wachten in de kleedkamer tot scheidsrechter fluit om de wedstrijd te beginnen.( Ik heb dat een keer gedaan, toen het regende, ik zwanger was en daaraan de uitzonderingspositie ontleende om de warming-up over te slaan)
Smerig weer dus afgelopen woensdagavond en toch genoeg speelsters. Tot mijn opluchting wilde Janet onze goal verdedigen, want ook daar houd ik niet van.
Ondanks het verliezen van de toss, begonnen we naar voorkeur met de wind tegen. Ik herinner me van de eerste helft twee keer een bal op de paal van Manon. De tweede was prachtig. Die rolde zo’n beetje parallel aan de doellijn uit de goal. Je hebt er niks aan op het scorebord, maar mooi was het. Het eerste doelpunt vervolgens was er een waar zelfs ik teleurgesteld over was. Een domme niet eens zo harde terugspeelbal, waar de keeper overheen maaide. Ingrid zag nog wel enig aandeel onzerzijds; haar pressie maakte dat de mamiospeelster niet anders kon. Gelukkig schoot Ingrid er daarna een strakker doelpunt in met haar eigen voet. 2-0.
In de tweede helft kwam Goedele er in voor Mariska, om mijn zuivere hattrick te verpesten.

Hattrick (sportterm)
Hattrick is een aanduiding in de sport voor de bijzondere situatie dat een bepaalde prestatie door één speler driemaal in dezelfde helft wordt geleverd.
De term komt oorspronkelijk uit de cricketsport. In het verleden was het gebruikelijk dat voor een sporter die een uitzonderlijke prestatie had geleverd, onder het publiek een collecte te houden. Tijdens een wedstrijd van het Engelse team nam bowler Stephenson drie wickets met drie opeenvolgende ballen, hetgeen tot zo’n collecte leidde. Van de opbrengst van die collecte werd vervolgens een nieuwe hoed voor Stephenson gekocht. Dat werd vervolgens het gebruik: iedere keer dat een bowler wederom met drie opeenvolgende ballen drie wickets nam, leverde dat hem een nieuwe hoed of pet op, of, zoals dat vanaf dat moment werd genoemd “he did the hat-trick”, letterlijk vertaald “hij deed de ‘hoeden-truc’ ”.
In cricket komt de hattrick maar heel zelden voor, maar in andere sporten -zoals voetbal en hockey- wel vaker. Daar wordt de term gebruikt wanneer een bepaalde speler in één wedstrijd driemaal scoort. Daarbij geldt dan officieel nog de strikte voorwaarde dat de drie doelpunten in één helft gescoord worden zonder dat er een doelpunt van een andere speler tussendoor is gemaakt. In dat geval spreekt men van een ‘officiële’, ‘echte’, ‘zuivere’ of ‘onvervalste’ hattrick. Vermelding verdient in dit verband ook de “Duitse hat-trick”, waarvan wordt gesproken indien het 3e doelpunt wordt gescoord in de verlenging van een (beker-)wedstrijd. Ook is er nog de ‘Golden Hattrick’ waarbij er met rechts, links en met het hoofd worden gescoord.
De term komt oorspronkelijk uit het Engels, en is waarschijnlijk ergens rond 1940 in het Nederlands overgenomen. In het hedendaagse taalgebruik wordt de term ook vaak gebruikt buiten de sport, wanneer iemand een bepaalde prestatie driemaal achter elkaar levert.

6-0 dus.

Ardine

Plaats een reactie